Skip to content Skip to footer

Vergunning dakkapel

Een dakkapel levert je enorm veel voordelen: meer licht, meer ruimte en extra ventilatie. In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning voor een dakkapel aan te vragen. Topvergunning verzorgt de tekeningen, vraagt de omgevingsvergunning aan en onderhoudt het contact met de gemeente en de leverancier van je dakkapel. Onze adviseurs denken met je mee over het ontwerp, adviseren je over de mogelijkheden en geven uitleg over de regels die in jouw gemeente gelden.

Wanneer heb je een dakkapel vergunning nodig?

Het plaatsen van een dakkapel vereist in bepaalde gevallen een omgevingsvergunning volgens de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). Deze wet vormt de basis van een groot deel van de vergunningen die invloed hebben op de fysieke leefomgeving. De regels voor het plaatsen van een dakkapel verschillen echter per gemeente, via de website www.omgevingsloket.nl kun je vrijblijvend een vergunningcheck doen om te zien of jouw project ook vergunningsplichtig is. In de basis gelden de volgende regels:

Welstandsgebied of welstandsvrij?

Staat jouw woning in welstandsgebied? Dan kun je ervan uitgaan dat je een vergunning nodig hebt om een dakkapel te mogen plaatsen. Wanneer je in welstandsgebied woont, heb je te maken met een welstandscommissie die toeziet op een aantrekkelijke woonomgeving. Deze commissie heeft een adviserende rol op het gebied van architectuur, materialen, kleurgebruik, etc. In de praktijk wordt dit advies vaak overgenomen door het college van burgemeester en wethouders. Het is dus van belang om rekening te houden met de welstandsnota in je regio bij het maken van plannen voor een dakkapel. Is je woning welstandsvrij, dan heb je in veel gevallen geen vergunning voor een dakkapel nodig.

Omdat de voorzijde van je woning aansluit op openbaar gebied wordt er vaak een vergunning vereist voor een dakkapel aan de voorkant van je huis. Heeft de gemeente geen eisen gesteld aan het bestemmingsplan en voldoet je dakkapel aan de vergunningsvrije afmetingen, dan heb je ook geen vergunning nodig.

Een dakkapellen aan de achterkant van je huis is meestal vergunningsvrij, op voorwaarde dat deze een plat dak heeft, maximaal 175 cm hoog is en voldoet aan de vergunningsvrije afmetingen.

Is de zijkant van je woning naar openbaar toegankelijk gebied gericht? Dan gelden dezelfde regels als voor een dakkapel aan de voorzijde. Grenst de zijkant van de woning waar je een dakkapel wilt plaatsen niet aan openbaar gebied? Dan gelden dezelfde regels als voor een dakkapel aan de achterkant.

Woon je in een monumentaal pand? Dan heb je altijd een vergunning nodig om een dakkapel te plaatsen. Je mag namelijk alleen vergunningsvrij verbouwen als je de materiaalsoort, kleur, vormgeving en detaillering van het gebouw niet verandert.

Voor een dakkapel met een schuin dak en/of met een minimale hoogte van 175 cm geldt dat je altijd een vergunning nodig hebt. Informeer bij Topvergunning naar de mogelijkheden.

Wat kost een vergunning voor een dakkapel?

De kosten voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een dakkapel liggen tussen de 250 en 650 euro. Schakel je de diensten van Topvergunning in om jouw dakkapel vergunning aan te vragen, dan brengen wij hier ook kosten voor in rekening. Hoeveel dat kost, hangt af van de diensten die je van ons afneemt. Zo kun je jouw aanvraag door ons laten controleren, alle documenten door ons op laten stellen en zelfs de communicatie met de gemeente en afhandeling van de aanvraag kunnen wij verzorgen. Neem contact op voor meer informatie over de kosten van een dakkapel vergunning in jouw gemeente en de kosten van onze diensten.

Vergunningen voor vervanging dakkapel

Vergunningen voor vervanging dakkapel

Voor het vervangen van een dakkapel heb je meestal geen vergunning nodig. Als je de dakkapel vervangt met een dakkapel van hetzelfde formaat, met dezelfde stijl en constructie is een vergunning vaak niet nodig. Kies je voor een compleet ander ontwerp, wil je een grotere dakkapel of kies je voor een andere constructie? Dan kan het zijn dat je een vergunning voor je dakkapel nodig hebt. Neem contact met ons op voor professional advies. Wij zoeken graag voor je uit of jij een vergunning nodig hebt.

Wij regelen jouw aanvraag!

Wil jij een dakkapel laten plaatsen? Wij leveren een complete service waarin we jou informeren, adviseren en/of controleren, afhankelijk van jouw wensen. Zo verzorgen we de bouwtekeningen, denken we met je mee over de afmetingen en opties voor jouw dakkapel en dienen wij de aanvraag de vergunning van jouw dakkapel in bij de gemeente.

Wil jij graag betrokken blijven in het proces en heb je zelf al een tekening gemaakt die wij alleen nog hoeven bij te schaven? Of wil je juist alles uit handen geven en volledig ontzorgt worden? Wij ondersteunen je graag op een wijze die prettig werkt voor beide partijen.

Hoe werkt het aanvragen van een dakkapel vergunning?

Het aanvragen van een dakkapel vergunning heeft meer voeten in de aarde dan het indienen van de aanvraag bij de gemeente. Dit traject begint al ruim van te voren, wanneer je de plannen voor een dakkapel gaat uitwerken. Om teleurstellingen te voorkomen is het aan te raden om vooraf informatie te winnen over de regels voor een dakkapel vergunning in jouw gemeente. Wij van Topvergunning hebben ruime ervaring met deze regels en kunnen je al heel veel vertellen over de (on)mogelijkheden.

De volgende stap is het vinden van een dakkapelleverancier die een dakkapel levert die past bij jouw wensen en budget. Onze adviseur is de contactpersoon die ervoor zorgt dat alle technische voorwaarden in de plannen ook overgenomen worden in het ontwerp van de leverancier.

Wanneer de plannen concreet zijn en je een leverancier hebt gevonden, is het zaak om de juiste documenten op te stellen. Wij maken de bouwtekeningen en leveren ook de overige documenten aan. Vervolgens dienen wij de aanvraag in bij de gemeente. Deze heeft maximaal 8 weken om te reageren op de aanvraag. Daarna hebben omwonenden nog 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de omgevingsvergunning, voordat deze onherroepelijk verklaard wordt. Ook in deze laatste fase van de aanvraag van een vergunning voor jouw dakkapel staat Topvergunning klaar om eventuele wijzigingen door te voeren en jou op de hoogte te houden van de voortgang.

Neem direct contact op!

Heb jij een idee, een concreet plan of heb je zelfs al een vergunning aangevraagd voor een dakkapel en is deze afgewezen? Neem contact op met Topvergunning om met een specialist te sparren of zet ons direct aan het werk met een opdracht voor een bouwtekening of ander document. Ons team staat klaar om jou verder te helpen met het aanvragen van je vergunning.